VIDEO | SRI, pilonul ”Forensic” și legătura cu Domnul Q din seria ”James Bond”: ”Ne întoarcem la tehnici din acestea clasice pe care le folosesc serviciile secrete”

Publicat: 08/02/2022, 17:17
Actualizat: 08/02/2022, 18:16

Invitat în podcastul SRI ”Top (ne) Secret”, moderat de Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al intituției, directorul ITA – Andrei Oprina – a dezvăluit că există situații în care tehnologia de ultimă generație nu exclude investigațiile în stil ”clasic”, existând o anumită similitudine cu tot ceea ce se întâmpla în filmele cu James Bond.

Culegerea de informații este esențială pentru un ofițer informativ-operativ și – dincolo de scenariile spectaculoase, la nivel cinematografic – totul înseamnă, în ultimă instanță, și o analiză de laborator amănunțită.

Directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate (ITA) din cadrul SRI a mai precizat și că unitățile Serviciului Român de Informații sunt codificate cu anumite litere, iar unitatea de Cercetare Dezvoltare este codificată cu litera Q, așa cum era cunoscut faimosul personaj ”Domnul Q” din seria ”James Bond”, cel care punea la dispoziția ofițerilor de informații tot felul de gadgeturi care se dovedeau esențiale în anumite momente.

Întrebat dacă poate da exemple de astfel de instrumente supertehnologizate 2022 pe care ofițerii de informații le pot folosi, Andrei Oprina a oferit câteva informații despre pilonul ”Forensic” (n.red. – criminalistică) din cadrul institutului, dar și despre felul în care sunt… codificate unitățile SRI, accentuând și legătura cu filmele din seria ”James Bond”.

”Ei aici mi-e puțin greu să-ți dau exemple concrete, recunosc asta, dar ceea ce știi, știi foarte bine. Culmea, aici este o mică potriveală. Toată lumea știe filmele cu James Bond, cu domnul Q de acolo, care venea și asigura și îi dădea gadgeturi ofițerului de informații. Știm bine că în SRI unitățile sunt codificate. Cercetare-dezvoltare are litera Q. Noi în cazul acesta avem un pilon în Institut care se numește Forensic, care o să poată să răspundă oricărui tip de cerință de investigație tehnică pe care o formulează informativ-operativul. Spre exemplu, am găsit un plic suspect care s-ar putea să conțină o substanță necunoscută. Unde va ajunge? Va ajunge la ITA, pentru că experții noștri, chimiștii noștri în laboratoarele autorizate din ITA de autorități, fac toate analizele ca să ne dăm seama dacă acolo este ceva legat de un risc mare la adresa securității naționale sau nu. Altă chestiune. Suntem autoritate pe zona de antiterorism”, spune Andrei Oprina, directorul ITA.

”Tot în zona asta, dacă se întâmplă un atentat cu bombĂ, dacă se întâmplă orice din sfera aceasta, o echipă inclusiv a ITA de specialiști, atenție, merg acolo și culeg probe pe care le vor analiza ulterior. Nu știu, pot să fie orice tip de explozibil, avem capabilitatea asta. În această zonă de investigare, facem, trebuie să fim capabili să facem… toate tipurile de analize”

Andrei Oprina, directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI

”Avem oameni care îți fac un portret psihocomportamental din câteva semnături”

În ceea ce privește capacitatea Institutului pentru Tehnologii Avansate de a răspunde tuturor provocărilor, inclusiv a celor de tip ”clasic”, Andrei Oprina spune că existe laboratoare și specialiști – pentru că latura umană a activității nu poate fi înlocuită, niciodată, de tehnologie – pentru care o hârtie care poate părea simplă, pentru cei mai mulți, va fi analizată ”din toate punctele de vedere”.

Mesajele secrete încă sunt transmise și tocmai de aceea există o ”zonă de grafologie” la ITA, iar specialiștii angajați aici, având în față doar câteva semnături ai unei persoane, pot face, rapid, un ”portret psihocomportamental” al acesteia. ”Puțini, buni și specializați”, insistă Andrei Oprina, directorul ITA, atunci când face referire la acești specialiști.

”Avem laboratoare, avem specialiști, avem acreditări, participăm la exerciții comune cu servicii partenere. Apropo, chiar de curând pe unele componente de aici am ieșit pe locul 2 într-o competiție de 40 de astfel de servicii. Ce să spun? Investigarea până la urmă, dacă cineva ne aduce o hârtie noi suntem în stare să investigăm hârtia aceea din toate punctele de vedere. Să o vedem din ce este formată, să studiem cerneala de acolo, să studiem adezivii de acolo, poate a fost marcată cu ceva sau nu a fost marcată cu ceva, pentru că ne întoarcem la tehnici din acestea, apropo de ce ziceai, clasice pe care le folosesc serviciile secrete, cel puțin unele dintre ele. Și există, se transmit mesaje secrete, avem inclusiv zona de grafologie, avem oameni acolo care știu să dea o însemnătate scrisului, știu să dea o însemnătate modului în care te miști, îți fac un portret psihocomportamental din câteva semnături”, a mai precizat directorul Insitutului pentru Tehnologii Avansate în timpul podcastului SRI ”Top (ne) Secret”, moderat de Ovidiu Marincea.

”Să știi că suntem împărțiți pe foarte multe subdiviziuni și să nu crezi că se ocupă foarte mulți oameni de chestiunile astea, dar sunt puțini și buni și specializați exact pe ce solicită zona informativ-operativă”

Andrei Oprina


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu. Europarlamentar: „Nu există politician...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Numerologia anului de naștere al lui Călin Georgescu. Ce i-au prezis astrele
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis